BESPLATNA DOSTAVA NA PODRUČJU BEOGRADA i NOVOG SADA.

PANČETA

Domaća pančeta Jokić je presovana slanina koja se pravi od mesnate slanine mlađih svinja. Soli se dve nedelje suvom morskom solju. Zatim se polaže na čist kamen ili betonski ili drveni sto, postavi na odgovarajuću dasku i pritisne težim kamenom. 

Pančeta Jokić se dosoljava pažljivo i često. Nakon soljenja, pranja u mlakoj vodi i jednodnevnog prosušivanja, pančeta Jokić se tri do četiri dana dimi hladnim dimom bukovog drveta. Prilikom dimljenja, na vatru se dodaje malo ruzmarina, crnog bibera ili kakvog drugog aromatičnog lišća. Čuva se u suvoj, prohladnoj i tamnoj prostoriji. Jokić pančeta sazri nakon tri do četiri meseca.
Tako pripremljena i dobro prodimljena pančeta, spolja mora da ima svetložutu boju. U preseku masni deo je sasvim beo, dok je mesnati deo svetlocrvene boje.
Pančeta je, po pravilu, žilava ali izuzetno ukusna. U pogodnim uslovima se moće čuvati i do tri godine.

PANČETA

Pančeta Jokić se isporučuje u željenoj gramaži (tablama tj. kilogramima) ili u gramima odnosno vakumskom pakovanju, koje osigurava nisku propusnost kiseonika i prijanja uz sam proizvod što doprinosi očuvanju svežine samog komada mesa.

PRODAVNICA

ISTORIJAT PANČETE

Pančeta (ital, pancia) je slanina koja svoje korene ima u Italiji. Dobija se tehnološkim procesom koji obuhvata soljenje, dimljenje, zrenje i sušenje. Širom Italije su rasprostranjene dve vrste pančete; pancetta stesa i pancetta arrotolata koje se razlikuju po obliku, začinima, klimi, rasi svinja kao i po tradiciji proizvodnje. Takođe, pančeta može varirati po regionima, u zavisnosti od načina pripreme i začina koji se koriste.