BESPLATNA DOSTAVA NA PODRUČJU BEOGRADA i NOVOG SADA.

STARENA JUNETINA

Danas, suvo zrenje mesa se smatra više umetnošću nego naukom.
Suvo zrenje junećeg mesa je proces pri kojem veliki juneći odresci odležavaju u strogo kontrolisanim uslovima u periodu od 1- 5 nedelja u zavisnosti od vrste mesa i željenog ukusa kupca pre nego što budu očišćeni i isečeni u stejkove. To je proces koji doprinosi da stejk razvije svojstven ukus kao i da bude znatno mekši od svežeg stejka.

Suvo zrenje mesa Jokić se sprovodi u posebnim komorama uz strogo kontrolisanje temperature i vlažnosti vazduha. Specifični uslovi zrenja dovode do pojave plesni na spoljašnjoj strani odsečka, pri čemu se formira tanka kora koju je neophodno očistiti pre pečenja. Plesan pospešuje stvaranje prirodnih enzima u junetini, koji omekšavaju meso i razvijaju jedinstven ukus specifičan za stareno, juneće meso. Nakon suvog zrenja kolagen, koji drži mišićna vlakna zajedno i čini stejk tvrdim, se razlaže usled dejstva enzima i ono što ostaje je čist, mekan protein punog i poboljšanog ukusa..
Sveukupan intenzitet ukusa starene junetine Jokić se može definisati kao nekoliko pojedinačnih ukusa; puterast i bogat, pun i održiv, sočan i intenzivan, a koji zajedno stvaraju uravnotežen utisak. 


U našoj trenutnoj ponudi imamo RibEye Jokić i Rozbratnu Reserve koji sadrže veću količinu masti i uglavnom odležavaju do 30 dana, kao i Tbone steak koji zahvaljujući bifteku već sadrži određenu mekoću i ne odležava duže od 10 dana.

MESO POSLE ODLEŽAVANJA

Nakon procesa odležavanja junećeg mesa dolazi do sledećih, pozitivnih promena:
Gubitak tečnosti je ključni faktor kod odležavanja. Komad obrađen nakon suvog zrenja može da izgubi i do 30% svoje prvobitne zapremine. Najveće količine tečnosti se izgube u spoljašnjem sloju mesa, postanu potpuno suve i moraju biti odstranjene pre pečenja.
Omekšavanje mesa nastaje kada se prirodni enzimi aktiviraju i rastvaraju tvrda mišićna vlakna i vezivna tkiva. Dobro odležalo meso je mnogo mekše nego sam sveži stejk.
Promena ukusa je uzrokovana mnogim procesima, uključujući i delovanje enzima i hranljivih bakterija. Procesom suvog zrenja juneće meso poprima duboku, svojstvenu aromu.

T-BONE
JOKIC

T-BONE JOKIĆ, takođe poznat i kao Porterhouse u Engleskoj, sočan i ukusan, sastiji se iz mekanog bifteka sa jedne i ramsteka sa druge strane karakteristično prepoznatljive koske u obliku slova T

PORUČI

RIB EYE
JOKIC

RIB EYE JOKIĆ je odrezak govedine koji se nalazi u prednjem rebarnom delu i dolazi zajedno sa rib-bone koskom.
Nalazi se između šestog i dvanaestog rebra i poznat je kao omiljeni steak među poznavaocima mesa zbog svoje izrazite sočnosti.
Rib Eye Jokić je prepoznatljiv po svojoj mekoći, punom ukusu i fino prošaranoj teksturi. Najbolji je poslužen slabo ili srednje pečen.

PORUČI

ROZBRATNA
RESERVE

ROZBRATNA RESERVE je odrezak govedine koji se nalazi na središnjem ledjnom delu goveda i punog je i karakterističnog ukusa. Rozbratna Reserve ima velike koristi od samog suvog zrenja, koje znatno doprinosi poboljšanju i punoći ukusa. Ovaj izuzetan komad govedine sadrži znatno manje masti od Rib Eye komada.
Najbolja je poslužena slabo ili srednje pečena.

PORUČI
PRODAVNICA

POREKLO JUNETINE

Naša junetina je pažljivo uzgajana na farmama stočarskih regiona bogatim tradicijiom i kvalitetom. Svako june ima specifičan vid ishrane kako bi dobilo veličanstveno, kremasto-meke slojeve masti (obogaćene Omega 3 mastima) neophodne za sam proces suvog zrenja. Ovakav način ishrane iziskuje duži i komplikovaniji uzgoj, ali nesvakidašnji ukus na tanjiru opravdava svaki trud.